Theeplantage: Rohini & Doke tea

Rohini

Rohini ligt in de Kurseong vallei van Darjeeling. Het hele theegebied van de tuin is ongeveer 140 hectare groot, waarvan 108 hectare jonge thee is. Deze struiken zijn geplant vanaf 1996 en zijn nog niet volwassen geworden.

Het landgoed produceert ongeveer 115.000 kg hoogwaardige thee en heeft een grote variatie tussen handgemaakte theesoorten die in veel landen populair zijn. Het landgoed kun je goed zien als je vanuit de lagere gebieden de Rohini-route naar Kurseong neemt. Dit 140 hectare grote theelandgoed ligt aan het zuidelijke deel van Kurseong met hoogtes variërend van 1500 tot 2300 meter. Het landgoed heeft een nieuwe fabriek die voldoet aan alle hygiënische en voedselveiligheidseisen volgens de HACCP-norm die is gespecificeerd door RVA Nederland. Alle struiken zijn van de hoogste kwaliteit en ze produceren voortreffelijke theesoorten het hele jaar door.

Doke Tea

In een gebied genaamd Pothia in India ligt de plaatst Kishanganj, De plaatst is erg arm met een hoge werkloosheid en onrust tussen de burgers. In 1998 besloot Rajiv Lochan een paar nieuwe theestruiken te planten op een klein stukje land, een biologische theetuin inmiddels die destijds door de regering beschikbaar werd gesteld. Vele dachten dat dit stukje grond nutteloos was maar Rajiv Lochan hield vol. Hij kreeg hulp van lokale boeren en tuin arbeiders en tot ieders verbazing begon de tuin in bloei te komen.

Rajiv Lochan ontvangt studenten en vertelt ze over de theeplantages, op de site kun je een paar blogs zien van studenten die vertellen over hun ervaring. De directeur is Viveck Lochan, hij zorgt ervoor dat dagelijkse taken goed worden uitgevoerd en dat relaties met klanten goed worden onderhouden. Doke Tea is erg actief op sociale media, ze laten vaak zien hoe het er bij hun plantage aan toe gaat. Doke vindt het belangrijk dat ze milieuvriendelijk zijn voor de lucht, water, de bodem, dieren en medewerkers.