Theeplantage: Glenburn

Geschiedenis

Glenburn is een prachtige kleine plantage die hoog in het Himalayagebergte ligt met een prachtig uitzicht. In 1859 werd de plantage aangelegd door een Schots thee bedrijf. Vervolgens werd het overgenomen door de Prakashes, een familie die al één van de populairdere theeplantages bezat. Ze stonden er zo bekend om dat ze ook wel de ‘Chaiwala family’ werden genoemd, dit betekend letterlijk theeplanters familie.

Zelfs na ruim honderd jaar wordt er voor de thee gezorgd, nu door de vierde en vijfde generatie van de Prakashes familie. De ervaring om de theeplantage van dichtbij te kunnen zien is geïnspireerd door wijngaarden in Europa en andere delen in de wereld. Het thee proces is zo indrukwekkend en interessant, dat de Prakashes familie zich heeft laten inspireren om een bezoek aan de theeplantage een hele ervaring te maken.

Naast thee groeien er verse kruiden, fruit en groente wat toepasselijk is voor het unieke menu dat geserveerd wordt bij het verblijf in Glenburn. Je kunt op de plantage overnachten en er zijn allerlei activiteiten georganiseerd. Dit is niet altijd zo geweest, ooit kwam er een interieurontwerpster uit Delhi, Bronwyn Latif die tijdens haar bezoek aan Glenburn de schoonheid van de prachtige plantage zag. Voordat iemand het aan zag komen werd Glenburn compleet gerestaureerd, kreeg de plantage een prachtig uiterlijk en kon je er nu ook overnachten. Voorgaand kon je er alleen wandelen.

Glenburn theeplantage

Rainforest Alliance, ETP, HACCP

Bij Glenburn zorgen ze goed voor hun theeën en medewerkers, dat is ook een van de redenen waarom wij van Leafty met ze samenwerken. Tijdens het proces om een theeplant te verwerken naar thee zoals wij het kennen is er best veel wat weggegooid kan worden, dit proberen ze zo veel mogelijk te vermijden. Sommige theeplanten moeten ontworteld en opnieuw geplant worden, de wortels kunnen goed als brandhout worden gebruikt en aangezien de hoeveelheid wortels, worden deze ook aan medewerkers meegegeven om te gebruiken als brandhout voor thuis.

Daarnaast neemt Glenburn deel aan ETP (Ethical Tea Partnership), zij helpen (kleine) boeren en plantages te voldoen aan de juiste milieu en werkomstandigheden eisen, zodat ze een keurmerk zoals Rainforest Alliance kunnen dragen.

Als laatst let de theeplantage goed op dat het productieproces voldoet aan de regels van HACCP, dit is een internationaal voedselveiligheidssysteem die zorgt dat de hygiëne op de plantage waarborgt. Glenburn draagt verder het keurmerk Rainforest Alliance, dit is een in Amerika opgezet bedrijf om de kap op regenwouden te beperken.

Verblijf

Met 400 km2 privé bos, twee rivieren en een prachtige plek om te verblijven is Glenburn een unieke bestemming om op vakantie te gaan. In tegenstelling tot de meeste theeplanten, die meestal pas om het halfjaar geoogst kunnen worden, kan de thee bij Glenburn tussen maart en november al om de 7 dagen geoogst worden. Er zijn ongeveer 350 vrouwen die met de hand de thee zo voorzichtig mogelijk plukken zodat de bladeren er op hun best uit zien.

Glenburn is tot in de puntjes verzorgd, voor de bezoekers is het verblijf zo prettig mogelijk gemaakt. Je kunt kiezen welke kamer je wilt, want ze zijn niet allemaal hetzelfde. Er zijn genoeg activiteiten die je kunt doen zoals wandelen, vissen, het nemen van een massage of schoonheidsbehandeling. Deze activiteiten zorgen er echter niet voor dat de thee minder aandacht krijgt. Naast de Prakashes familie die het bedrijf bezit en veel taken zelf uitvoert, zijn er bijna 1000 medewerkers die meehelpen alles goed te regelen en verzorgen, waaronder de theeplukkers.