Witte thee kopen?

Heb jij zin in witte thee kopen? De beste kwaliteit verse witte thee koop je bij Leafty. Onze losse theeën zijn 100% natuurlijk, plantaardig en biologisch. Wij streven naar een eerlijke prijs voor jou, maar ook voor de theeboer. Daarom kopen wij onze thee direct in van de theeboer vanuit India. Wij hebben een ruim assortiment aan witte theeën, zo hebben we een Himalaya en Rohini witte thee.

Staat jouw favoriete witte thee er niet tussen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

Ontdek
Variatie in thee

Krijg elke maand verschillende soorten thee thuisbezorgd en geniet elk moment van de dag met Leafty.
Bekijk de abonnementen

Wat is witte thee?

Witte thee staat bekend als een van de meest fijne theesoorten omdat het zo minimaal wordt verwerkt. Witte thee wordt geplukt voordat de bladeren van de theeplant volledig opengaan, wanneer de jonge knoppen nog steeds bedekt zijn met fijne witte haartjes, vandaar de naam “witte” thee.

Deze knoppen en onontwikkelde bladeren van de theeplant worden met de hand uitgekozen en vervolgens snel en zorgvuldig gedroogd, zodat de bladeren niet in aanraking komen met zuurstof (oxidatie). Deze minimale verwerking en lage oxidatie resulteert in een aantal van de meest fijne en verse thee die beschikbaar is.

De herkomst

Witte thee is op maat ontwikkeld in de tijd van de vroege Chinese imperiale dynastieeën, toen thee drinken floreerde in het hele land. Het was traditie dat burgers een jaarlijkse hulde brachten aan de keizers in de vorm van zeldzame en fijne theesoorten. Een beetje als een thee belasting. Deze keizerlijke theehulde werd typisch gemaakt van de jongste en meest fijne toppen van de beste theeplanten.

Keizerlijke theetuinen werden ontwikkeld, soms in het geheim, om deze zeldzame witte thee te verbouwen. Dichters noemden deze speciale theesoorten ‘wit als de wolken, groen als een droom, zuiver als sneeuw en zo aromatisch als een orchidee’.

Deze keizerlijke huldeblijken worden beschouwd als de vroegste vormen van witte thee, maar ze zijn niet de witte thee die we tegenwoordig kennen. Tijdens het bewind van keizer Huizong van de Song-dynastie zouden jonge theeknoppen geplukt worden in de lente, gestoomd en het buitenblad verwijderd, zorgvuldig gespoeld met water, in de buitenlucht gedroogd en vervolgens gemalen tot een zilverachtig wit poeder. Met dit witte poeder zou de beste thee gemaakt worden voor de enige persoon in China die het zou kunnen betalen, de keizer.

Productie

Een van de grootste verschillen in de manier waarop verschillende theesoorten worden verwerkt, is oxidatie, dat wil zeggen hoe lang thee bladeren mogen worden blootgesteld aan zuurstof nadat ze zijn geoogst. Hoe langer theebladeren worden blootgesteld aan zuurstof, hoe donkerder de bladeren worden en hoe dieper het smaakprofiel zich ontwikkeld. Tijdens de verwerking gebruiken theemeesters veel verschillende methoden om oxidatie te creëren en te beheersen, waaronder het rollen, vormen of pletten van de bladeren om oxidatie te versnellen en stomen, bakken of roosteren van de bladeren om het te stoppen.

Bladeren

Camellia sinensis assamica plant zijn relatief groter er worden voornamelijk gebruikt voor de productie van zwarte thee. Afkomstig uit de Assam regio in India, deze plant groeit in een warm en vochtig klimaat.

De bladeren van de Camellia sinensis sinensis zijn kleiner en komen oorspronkelijk uit China. Deze bladeren worden voornamelijk gebruikt voor het maken van groene en witte thee. Deze plant groeit in zonnige regio’s met een droog en koel klimaat.

Technisch gezien worden alle thee varianten zwarte, groene, witte, oolong gemaakt van bladeren van een Camellia sinensis plant. Witte thee wordt geplukt voordat de bladeren van de theeplant volledig opengaan, wanneer de jonge knoppen nog steeds bedekt zijn met fijne witte haartjes, vandaar de naam “witte” thee.

Zuurstof

Witte thee wordt zo minimaal verwerkt dat er veel minder oxidatie optreedt in vergelijking met zwarte of groene thee. Zodra de knoppen geplukt worden mogen ze voor een lange tijd rusten en daarna gedroogd. Sommige knoppen kunnen worden op lage temperatuur verhit om ze sneller te laten drogen en om de oxidatie te stoppen. Omdat witte thee van nature mogen drogen en niet meer met de hand worden bewerkt om oxidatie te verhogen, heeft witte thee een veel zachter en fijner smaakprofiel dan groene of zwarte thee.

Behandeling

Witte thee productiemethode: Groene knoppen → Rusten (72 uur) → drogen (110°C/65°C)

Witte thee mag na het plukken voor een lange tijd op een natuurlijke manier rusten, tijdens het rusten wordt het vochtgehalte in het blad met ongeveer een derde tot de helft verminderd. Tijdens het rusten komen de bladeren weinig in contact met zuurstof. Om de oxidatie vervolgens te stoppen worden de bladeren gedroogd door ze te stomen, roosteren of bakken.

Smaak

Net als bij de Chinese keizers uit de oudheid, worden witte theeën vandaag nog steeds vereerd vanwege hun fijne, zeldzame en mooie aroma’s en smaken. De meeste witte theeën worden nog steeds met de hand geplukt en met de hand verwerkt, waardoor ze een echte delicatesse zijn om te genieten van de ambacht die zit in de thee.

Enkele algemene eigenschappen die worden gebruikt om het algemene smaakprofiel van de witte thee te beschrijven, zijn bloemig, grassig, honing, fruitig, meloen, perzik, abrikoos, vanille, chocolade, citrus, kruidig, mild, subtiel, delicaat en zoet.

Bereiding

Bij elke zak witte thee die door Leafty geleverd word zitten instructies met betrekking tot het bereiden van de perfecte kop thee. Omdat de bereidingswijze verschilt per witte thee zijn hier wat algemene tips om rekening mee te houden:

  • Gebruik vers (gefilterd) water. Mineraal water werkt het beste.
  • Sommige witte thee kan iets langer en met een hogere temperatuur gezet worden in vergelijking met groene thee. Deze soort kan in het algemeen gezet worden op 90 graden voor 3 tot 5 minuten. Andere witte thee moet hetzelfde gezet worden als groene thee, voor 2 tot 3 minuten op een temperatuur tussen de 70 en 80 graden.
  • Witte thee wordt niet zo snel bitter als groene of zwarte thee. Maar laat je thee toch niet te lang trekken. Probeer de thee na de aanbevolen bereidingstijd en beslis dan of de smaak goed is.
  • Op de instructies word de hoeveelheid thee aangegeven voor 250ml water. Mocht je deze niet hebben hou dan 2 gram thee voor 250ml aan.
  • Bedek de thee zodat er geen warmte kan ontsnappen.
  • Witte thee is zo verfijnd en subtiel dat je het beste normaal kunt drinken zonder toevoegingen als melk of suiker.
× Hoe kan ik je helpen?