Oolong thee kopen?

Ben jij op zoek om Oolong thee kopen? De beste kwaliteit losse Oolong thee koop je bij Leafty. Onze losse theeën zijn 100% natuurlijk, plantaardig en biologisch. Wij streven naar een eerlijke prijs voor jou, maar ook voor de theeboer. Daarom kopen wij onze thee direct in van de theeboer vanuit India. Wij hebben een ruim assortiment aan Oolong theeën, zo hebben we een lekkere Doke Rolling Thunder, Oolong Oriental Beauty en meer verschillende Oolong theeën.

Staat jouw favoriete Oolong thee er niet tussen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

Ontdek
Variatie in thee

Krijg elke maand verschillende soorten thee thuisbezorgd en geniet elk moment van de dag met Leafty.
Bekijk de abonnementen

Wat is oolong thee?

Oolong thee is evenmin een zwarte noch een groene thee. Het valt in zijn eigen categorie. Soms heeft een oolong thee meer overeenkomsten met een zwarte thee in andere gevallen lijkt het meer op een groene thee. Dit hangt af van de theemeester die de theebladeren verwerkt.

De herkomst

Oolong heeft zijn ontstaan te danken aan puur vakmanschap. Het uiterlijk, vorm en smaak van oolong kan heel erg verschillen afhankelijk van de regio waar het verbouwt en verwerkt wordt. De eerste verhalen van oolong komen uit zowel China als Taiwan, beide landen zijn nog erg trots op de oolong thee.

Een verhaal is dat een Chinese boer (Wu Liang later Wulong) afgeleid raakte na een dag werken en toen hij de bladeren ging controleren bleek dat het oxidatie proces al begonnen was. De theebladeren waren te lang in contact geweest met zuurstof om nog als groene thee gecategoriseerd te worden maar te kort om als zwarte thee verder te gaan. Hierdoor ontstond een tussenvariant wat we tegenwoordig oolong noemen.

Productie

Om de productiewijze van oolong te begrijpen, is het goed om te weten hoe thee in het algemeen wordt verwerkt. Alle thee komen van dezelfde plant af, de Camellia sinensis. Wat vervolgens ervoor zorgt wat je in je theekop krijgt is afhankelijk verschillende factoren waaronder het proces dat volgt na het plukken van de bladeren.

Bladeren

Camellia sinensis assamica plant zijn relatief groter er worden voornamelijk gebruikt voor de productie van zwarte thee. Afkomstig uit de Assam regio in India, deze plant groeit in een warm en vochtig klimaat.

De bladeren van de Camellia sinensis sinensis zijn kleiner en komen oorspronkelijk uit China. Deze bladeren worden voornamelijk gebruikt voor het maken van groene en witte thee. Deze plant groeit in zonnige regio’s met een droog en koel klimaat.

Technisch gezien worden alle thee varianten zwarte, groene, witte, oolong gemaakt van bladeren van een Camellia sinensis plant.

Zuurstof

Zwarte thee wordt langdurig blootgesteld aan zuurstof (oxidatie) hierdoor krijgen de bladeren de zwarte kleur. Groene thee komt bijna niet in contact met zuurstof hierdoor behouden de bladeren hun groene kleur. Oolong thee valt hier tussenin en wordt vaak omschreven als deels geoxideerd of semi-geoxideerd. Het oxidatie niveau ligt tussen de 8% en 80% afhankelijk van de theemeester. Hierdoor komen sommige oolongs meer in de buurt van zwarte thee en sommige meer richting de groene thee.

Behandeling

Oolong thee worden traditioneel gerold, gedraaid of gevormd tot kleine balletjes. Welke vormtechnieken gebruikt worden is helemaal afhankelijk van de tradities die de theemeester aanhoud. Het vormgeven van de thee is een belangrijk aspect in het productieproces. Het veranderd namelijk niet alleen het uiterlijk maar ook de kleur en aroma’s van de bladeren aan het einde van het proces. Afhankelijk hoe en wanneer de bladeren worden gevormd bepaald de uiteindelijke smaak van de thee.

Smaak

Omdat oolong thee op verschillende niveaus geoxideerd wordt en er verschillende technieken worden gebruikt tijdens de verwerking door de theemeesters, kan de smaak en het uiterlijk van oolong thee heel erg van elkaar verschillen. Het kan een lichte tot volle smaak hebben, bloemig tot grassig en zoet tot geroosterd. De kleur kan verschillen van groen tot geel tot bruin.

De verschillen tussen de oolong theeën worden vaker vergeleken met die van wijn. Ook al wordt alle wijn gemaakt van druiven, door de verschillende soorten druiven, hoe de druiven verbouwd worden en de ambachtelijke technieken die gebruikt worden in het productieproces bepalen de uiteindelijke smaak van de wijn.

Bereiding

Bij elke zak thee die door Leafty geleverd word zitten instructies met betrekking tot het bereiden van de perfecte kop thee. Omdat de bereidingswijze verschilt per oolong thee zijn hier wat tips om rekening mee te houden:

  • Gebruik vers (gefilterd) water. Mineraal water werkt het beste.
  • Omdat de oolong thee erg van elkaar verschillen, verschillen de temperaturen en zettijd per thee. In het algemeen moet oolong thee gezet worden in water met een temperatuur tussen de 80 en 95 graden voor 1 tot 3 minuten.
  • Op de instructies word de hoeveelheid thee aangegeven voor 250ml water. Mocht je deze niet meer hebben hou dan 2 gram thee voor 250ml aan.
  • De bladeren van oolong thee zijn uitermate geschikt om meerdere keren gebruikt te worden. Elke keer als je de bladeren gebruik, open de bladeren zich meer en meer, waardoor meer lagen van de smaak onthuld worden. Bladeren van een hoge kwaliteit oolong thee kunnen 3 tot 5 keer gebruik worden.
  • Laat de thee niet te lang trekken. Hoe langer je de thee laat trekken, des te sneller de thee bitter gaat worden. Probeer de thee na de aanbevolen bereidingstijd en beslis dan of de smaak goed is.
  • Bedek de thee zodat er geen warmte kan ontsnappen.
  • Theemeester besteden veel tijd in het meesteren van de kust van oolong thee. Probeer daarom de thee eerst gewoon te drinken zonder extra toevoegingen zoals melk of suiker.
× Hoe kan ik je helpen?