Chai thee kopen?

Wil jij Chai thee kopen? De beste kwaliteit losse Chai thee koop je bij Leafty. Onze losse theeën zijn 100% natuurlijk, plantaardig en biologisch. Wij streven naar een eerlijke prijs voor jou, maar ook voor de theeboer. Daarom kopen wij onze thee direct in van de theeboer vanuit India. Wij hebben een ruim assortiment aan Chai theeën.

Staat jouw favoriete Chai thee er niet tussen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

Ontdek de variatie in thee

Krijg elke maand verschillende soorten thee thuisbezorgd en geniet elk moment van de dag met Leafty.

Wordt lid van Leafty

Wat is chai thee?

Chai thee heeft een rijke geschiedenis. De naam “chai” is eigenlijk het Hindi-woord voor “thee”, afgeleid van “cha”, het Chinese woord voor “thee”. In dit geval betekent de term chai in het Hindi een mix van kruiden gezet zoals je ook thee zet. Recepten voor chai variëren per continent, cultuur en familie. Maar de traditionele ingrediënten van de gekruide mengsel bevatten meestal zwarte thee vermengd met sterke specerijen, zoals kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en zwarte peperkorrels. Het gekruide mengsel wordt sterk gebrouwen met melk en gezoet met suiker of honing. De melkachtige zoete chai die we tegenwoordig bestellen in koffie- en theewinkels heeft echter weinig gemeen met de oorsprong van de Indiase chai.

De herkomst

De verhalen gaan dat chai meer dan 5.000 jaar geleden ontstaan is, toen een koning, in wat nu India is, een helende gekruide drank wilde voor het gebruik in “Ayurveda”, een traditionele medicinale techniek waarbij kruiden en specerijen worden gebruikt voor genezing. Van de pittigheid van gember en zwarte peper werd aangenomen dat het de spijsvertering stimuleerde; de eigenschappen in kruidnagel werden van gedacht dat het de pijn zou verlichten; kardemom werd gebruikt als oppepper; kaneel ondersteunde circulatie en ademhalingsfunctie; en steranijs stond erom bekend dat het je een frisse adem gaf.

Terwijl de helende drank zich over India verspreidde, werden er veel verschillende kruiden gebruikt om de drank te bereiden, afhankelijk van de regio van het continent of zelfs de buurt waar de drank werd gemaakt.

Geloof het of niet, originele versies van “masala chai” of “gekruide thee” bevatten geen echte Camellia sinensis-theebladeren. Melk en suiker werden ook pas later toegevoegd aan de beroemde drank. De toevoeging van zwarte theeblaadjes, melk en suiker werd duizenden jaren later pas gedaan (halverwege de negentiende eeuw) toen de Camellia sinensis assamica-theeplant werd ontdekt in India en verbouwd door de Britten, die destijds over het continent heersten en een enorme vraag was naar sterke zwarte thee die gemengd kon worden met melk en suiker.

Onderdelen van chai thee

Aangezien traditionele chai kan variëren van stad tot stad en van familie tot familie, is er geen recept dat chai definieert. Maar de drank bestaat meestal uit de volgende ingrediënten.

Thee

De zwarte theeën uit de Assam en Darjeeling regio zijn het populairst om als chai-basis te gebruiken. Maar chai wordt ook wel eens gemaakt met verschillende soorten groene thee of de Zuid-Afrikaanse rode rooibos. Verder zijn er ook chai’s die alleen van specerijen zijn gemaakt en geen theebladeren bevatten.

Zoetstof

Witte suiker, bruine suiker en honing zijn typische chai-zoetstoffen, maar ook andere suikers, zoals demerara, turbinado of kokosnoot, kunnen worden gebruikt. Jaggery, een ongeraffineerde rietsuiker, is een populaire zoetstof die in delen van India wordt gebruikt.

Melk

Indiase chai wordt vaak gemaakt met buffel melk, maar de meer westerse versie die wij gewend zijn is met gewone koemelk of alternatieven, zoals soja-, amandel-, rijst- of kokosmelk. Je kunt ook yak- of geitenmelk vinden in andere chai-dranken over de hele wereld. Sommige recepten bereiden een sterke chai in water en verdunnen deze vervolgens met melk. Bij andere recepten laat je de chai-specerijen sudderen in een mengsel van water en melk of volledig in melk.

Specerijen

De specerijen, of “masala”, die in chai worden gebruikt, variëren per regio, klimaat en culturele voorkeur. Traditioneel waren kardemom, gember, kruidnagelen, kaneel en zwarte peperkorrels dominante chai-specerijen en allemaal direct verkrijgbaar in India. Vanille, nootmuskaat, foelie, steranijs of venkel komen ook voor in sommige traditionele recepten. Naarmate chai naar het westen trok, werden laurier, piment, cacao en saffraan populaire toevoegingen.

Smaak

Door de enorme variatie in de recepten voor chai, kan de drank verschillende smaakrichtingen aannemen. Dit is erg afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Chai die veel gebruik maakt van gember en zwarte peperkorrels kan een pittige smaak hebben. Anderen met meer vanille, kaneel of nootmuskaat kunnen een zoetere smaak achterlaten. Degenen met saffraan of cacao kunnen wat aardse bitterheid geven. En degenen die venkel of komijn gebruiken, kunnen een hartigere noot hebben.

Bereiding

Bij elke zak chai thee die door Leafty geleverd word zitten instructies met betrekking tot het bereiden van de perfecte kop thee. Omdat de bereidingswijze verschilt per chai thee zijn hier wat tips om rekening mee te houden:

  • Chai kan worden gezet met alleen water, een mengsel van water en melk, of alleen in melk, afhankelijk van je voorkeur. Als je melk gebruikt moet je opletten dat het niet gaat koken, hierdoor krijgt het namelijk een vreemde smaak.
  • Gebruik vers (gefilterd) water. Mineraal water werkt het beste.
  • Op de instructies word de hoeveelheid thee aangegeven voor 250ml water/melk. Mocht je deze niet meer hebben hou dan 2 gram thee voor 250ml aan.
  • Een klassieke chai: Zet de chai in een half gekookt water gedurende maximaal 5 minuten (voor chai met zwarte of groene theebladeren) of tot 15 minuten (voor een kruiden-chai). Verwarm intussen de gewenste hoeveelheid melk tot bijna het kookpunt. Roer de hete melk en eventueel de gewenste zoetstof in het water water met de chai. Zeef en geniet.
  • Net als bij normale zwarte of groene thee, wil je de chai niet te lang laten trekken het kan hierdoor bitter worden. Proef je chai na de aanbevolen zettijd en bepaal zelf of het de thee sterk zat is of dat de thee wat langer mag trekken.
  • Als de chai zwarte thee bevat, kan deze wat langer worden gezet en bij iets hogere temperaturen dan chai die groene thee bevat. Over het algemeen is dit ergens tussen de 90 en 100 graden gedurende 3 tot 5 minuten. Als de chai een groene theebasis heeft, moet deze worden afgedekt op een lagere temperatuur, ergens tussen de 75 en 85 graden gedurende 3 tot 5 minuten.
× Hoe kan ik je helpen?