Waarom wordt groene thee eerder bitter? Wij leggen het je uit.

door Mark Corneth

Als we in Nederland kijken naar de verschillende theeën die er gedronken worden dan is groene thee toch wel de populairste thee. Dit komt waarschijnlijk omdat we houden van de zachte smaak van groene thee, in vergelijking met de krachtige smaak van bijvoorbeeld zwarte thee. Deze zachte smaak is soms van korte duur, omdat groene thee dan ineens bitter wordt. Hoe komt dit? En belangrijker hoe kun je dit in de toekomst voorkomen.

Groene thee zetten

Laten we beginnen om te zeggen dat als je een perfecte kop thee wilt zetten je geen high tech apparatuur nodig hebt, een gewone waterkoker en een standaard theefilter is al voldoende voor een lekkere kop groene thee. Om te begrijpen waarom groene thee nu sneller bitter wordt, is het goed om te weten waar deze bitterheid nu vanaf komt. De bitterheid in theeblad wordt veroorzaakt door tannines. Tannines zijn chemische verbindingen, die van nature aanwezig zijn in het theeblad. Omdat groene theebladeren niet wordt geoxideerd, waardoor ze hun groene kleur behouden, is het tannine-niveau een stuk hoger dan in zwarte theesoorten.

Trektijd van de groene thee

Als de groene theeblaadjes in contact komen met heet water dan zullen de tannines worden afgegeven aan het water. Deze tannines zorgen juist voor de bittere smaak van de thee, dus hoe langer je de thee laat trekken, hoe hoger de bitterheid van je thee. Een eenvoudige manier om je thee dus minder bitter te laten smaken is om een kortere trektijd te hanteren. Voor een groene thee wordt een gemiddelde tijd van ongeveer twee à drie minuten aangehouden. Al onze theeën zijn aan de achterzijde voorzien van een informatiesticker, hierop staat precies hoe lang de thee moet trekken.

Watertemperatuur

Naast de tijd speelt ook de temperatuur van het water een grote rol bij de hoeveelheid tannine die vrij komt in je kop thee. Door kokend water over de groene theeblaadjes te gieten zullen de tannines sneller worden vrijgegeven, de blaadjes verbranden als het waren en het kan dus zijn dat je al direct met een bittere kop groene thee zit. Gemiddeld genomen dient groene thee dus op een lagere temperatuur te worden bereid, zo tussen de 80 graden en 90 graden. Bij moderne waterkokers kun je vooraf de temperatuur instellen, heb je deze optie niet dan kun je het water laten koken en het water laten afkoelen. Je hebt ook de optie om koud water toe te voegen om het water in de waterkoker sneller te laten afkoelen, maar let op laat je het water te veel afkoelen dan zullen de theebladeren weinig tot geen smaak meer afgeven, waardoor je een waterige thee krijgt.

Hoeveelheid thee

Als laatste is de verhouding tussen thee en water belangrijk. Teveel theeblad in een kopje of een mok kan er uiteindelijk ook toe leiden dat de thee sneller een bittere bijsmaak kan krijgen. Je hebt namelijk veel meer blad dat tannine afgeeft in een kleine hoeveelheid water. Als vuistregel houdt ik zelf ongeveer één theelepel theeblad op ongeveer 180 ml. water aan. Met die verhouding in combinatie met een goede watertemperatuur en trektijd kan groene thee niet mis gaan!

Weet je niet goed welke trektijd, temperatuur en hoeveelheid je moet aanhouden? Al deze informatie is aanwezig op onze informatie etiketten aan de achterzijde van elke zak Leafty thee.