De perfecte manier om thee te bereiden

door Mark Corneth

Theezetten is zeker niet lastig, maar om een perfecte kop te zetten zijn er wel een aantal punten waar je op moet letten. Dat elke thee op dezelfde manier bereid moet worden is een misverstand. Bij groene thee zijn er bijvoorbeeld andere dingen belangrijk om aan te denken dan bij zwarte thee.

Waar moet je allemaal op letten:

Temperatuur – de temperatuur van het water, veel mensen gebruiken een klassieke waterkoker die het water tot het kookpunt brengt, wat 100 graden celcius is. Voor elke thee is dit te warm en zorgt ervoor dat de theebladeren “verbranden” waardoor er een bittere smaak ontstaat. Zoals we al benoemd hebben is elke thee anders en dus hoort er ook bij elke thee een ideale temperatuur. Als vuistregel kun je het volgende aanhouden:

  • Groene thee en witte thee: 80 °C – 85 °C
  • Zwarte thee: 90 °C – 95 °C
  • Oolong thee en chai thee: 85 °C – 90 °C
  • Kamille-, Rooibos-, Gemberthee etc.: 85 °C – 90 °C

Om het water af te laten koelen kun je of even wachten of er wat koud water toevoegen. Doe dit wel voordat je het water bij de theebladeren schenkt.

Hoeveelheid – de hoeveelheid thee is afhankelijk hoe sterk je de thee wilt. Een vuistregel is 2 gram thee per 180 ml water. Als je de thee snel te sterk vindt worden dan kun je wat minder thee toevoegen.

Trektijd – net als de temperatuur heeft elke thee zijn eigen trektijd. Laat je een thee te kort trekken heeft deze niet voldoende tijd om de goede stoffen los te laten. Laat je een thee te lang trekken komt er te veel theanine vrij, wat een plakkerige smaak geeft; vergelijkbaar met de tannine in rode wijn. Zwarte thee heeft minder theanine en kan dus langer getrokken worden. Als vuistregel kun je het volgende aanhouden:

  • Groene thee: 2-3 minuten
  • Zwarte thee: 3-4 minuten
  • Witte thee: 5-7 minuten
  • Oolong thee en chai thee: 3-4 minuten
  • Kamille-, Rooibos-, Gemberthee etc.: 4-5 minuten

Ruimte – theebladeren hebben ruimte nodig om te kunnen “ademen”. Daarom geven wij infusers altijd de voorkeur boven thee-eieren, omdat een thee-ei vaak snel vol zit en de bladeren zich dus niet volledig kunnen ontvouwen. Als ze zich niet volledig ontvouwen komen ook niet alle goede stoffen en aroma’s vrij die je vindt in de bladeren. Zorg daarom dat als je een thee-ei gebruikt deze maar maximaal voor de helft gevuld is met theebladeren. Wat ook goed werkt zijn onze eigen theefilters, deze zijn zo gemaakt dat de theebladeren voldoende ruimte krijgen om zich te ontvouwen en dus de smaak volledig tot zijn recht komt.

THEEPOT SCHOONMAKEN

Wat veel mensen vergeten, maar toch invloed heeft op de smaak van de thee, is om de theepot op de juiste manier schoon te maken. Je wilt voorkomen dat je de theepot schoonmaakt met afwasmiddel. Heb je dit toch gedaan dan is het goed om deze grondig te spoelen en te laten drogen. Om je theepot schoon te maken zonder dat dit invloed heeft op de smaak, gebruik je wat zout op een citroenschil en ga je de binnenkant hiermee schrobben om vervolgens twee keer heet water in de theepot gieten en om te spoelen.