Waar het allemaal begon

De geschiedenis van thee gaat ver terug. De thee plant komt uit China en wordt al vanaf 3000 voor Christus gegeten. Inderdaad, gegeten. Heel vroeger werd er gekauwd op theebladen. Thee werd eerst een hele lange tijd echt als iets medisch gezien. Ongeveer 500 na Christus werd er van thee een soort van soep gemaakt. Er werden dus veel meer ingrediënten in de soep gedaan naast thee, maar het had nog steeds een medische bedoeling. Dit komt omdat de thee plant cafeïne bevat waardoor het een oppeppertje geeft. Theeplukkers in China waren deze tijden en nog een paar honderd jaar hierna altijd vrouwen. De vrouwen moest netjes verzorgd zijn. Ze moesten korte nagels en niet aan de plant ruiken, want de adem van een meisje zou slecht zijn voor de plant.

De eerste keer dat thee genoemd werd in Europa is in de 8e eeuw. Een Italiaan genaamd Ginabattista Ramusio schreef over kokend water met bladen erin in zijn boek. Achteraf bleek dit over thee te gaan. Pas veel later werd er thee naar Europa vervoerd. Dit werd als eerste door de Portugezen en Italianen gedaan. Ze namen thee mee uit Japan en dit werd een succes voor de gezondheid. Eerst was thee eigenlijk alleen maar in apotheken te koop, later werd thee ook normaal gedronken.

Thee in Nederland

Rond deze tijd werd het ook in Nederland gedronken. Althans, door rijke mensen. Thee was duur en als je dit dronk liet je een status zien. Het werd vooral veel door vrouwen gedronken in een thee koepel. Veel theekoepels zijn er niet, maar ze vallen wel op.

Het zijn kleine koepels met heel veel raampjes. Aan de binnenkant is er vaak een Chinezen of Turks interieur. Het was de bedoeling dat het zo sterk opviel zodat iedereen kon zien wat ze aan het doen waren. Pas rond de 17e eeuw werd thee ook ‘normaal’ gedronken.

Wil je meer informatie over thee? Schrijf je in voor onze white paper:

Ontdek
Groene thee

Bekijk ons aanbod

instagram feed

× Hoe kan ik je helpen?